Preventie

Minder inbraken…

volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is het belang van buurtpreventie groot. Ongeveer 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak is volgens het CCV te danken aan de alertheid van buurtbewoners.

Bron: https://nos.nl/artikel/2185467-voor-buurtpreventie-hoef-je-geen-007-te-zijn.html

tas jatten

Maak het ze niet makkelijk..

gelukkig kunt u zelf voor 90% voorkomen dat u slachtoffer wordt! Geen dure ingrepen , maar gewoon, logisch nadenken en alerter zijn.

Belangrijk is…

  • Sluit al uw ramen (ook toilet- en badkamerraampjes) af en doe alle buitendeuren op slot wanneer u weggaat. Al is het maar voor even en zelfs als u bijvoorbeeld boven gaat stofzuigen. Heeft u geen zicht op de deur, doe de deur dan gewoon op slot.
  • Gaat u een avondje uit, laat dan licht branden in een kamer en doe de gordijnen dicht
  • Laat geen sleutels aan de binnenkant van uw buitendeuren steken
  • Briefjes aan de voordeur vertellen iedereen dat uw huis verlaten is
  • Leg nooit uw deursleutel onder de mat of achter een bloempot. Hang hem ook nooit aan een touwtje in de brievenbus
  • Merk en registreer uw waardevolle zaken
  • Laat nooit een ladder rondslingeren; die hoort veilig in de garage of in het tuinhuis
  • Zorg voor een goede buitenverlichting. Gaat u met vakantie, vraag dan uw buurman om een oogje in het zeil te houden
  • Vraag iemand om uw brievenbus te ledigen of andere dingen weg te nemen die uw afwezigheid kunnen verraden.
  • Gebruik belangrijke App’s (zie hieronder)

Meer tips…

Aanbevolen App’s

Buurtalarm075Buurtalarm075Veiligebuurt.nlVeiligebuurt
waaksamen.nl18-01-30 Brochure_WaakSamen 201818-01-30 PowerPoint waaksamen Burger

Inbraak preventie

Een woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Gelegenheidsinbrekers zijn verantwoordelijk voor 90% van de inbraken. Zij gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Het is dus zaak dat u uw woning zo goed mogelijk beveiligt tegen inbraak!

Belangrijk is natuurlijk dat u de juiste cilinders in de sloten heeft. U kunt deze natuurlijk ook zelf vervangen.

 

Het Inbraak Preventie Team  geeft gratis advies over inbraakbeveiliging in en om uw woning. De medewerkers zijn gediplomeerde preventieadviseurs. Zij kunnen op uw verzoek tegen betaling ook de maatregelen uitvoeren die de hoogste prioriteit hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanbrengen van deugdelijk hang- en sluitwerk dat voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen of het aanbrengen van verlichting in de tuin. In het adviesrapport van het Inbraak Preventie Team staat ook welke aanvullende maatregelen u zelf kunt nemen om een inbraak in uw woning zo klein mogelijk te maken.

Hoe werkt het?

Een adviseur komt bij u langs en controleert uw woning en directe omgeving. Op basis van de controle krijgt u een advies, waarin staat welke maatregelen de hoogste  prioriteit hebben en welke aanvullende maatregelen u kunt nemen om de kans op een woninginbraak zo klein mogelijk te maken. Het Inbraak Preventie Team brengt op uw verzoek tegen betaling de meest noodzakelijke materialen aan of u gaat zelf aan de slag!

Meldt verdachte situaties

Toch een inbraak? Meld een verdacht situatie in uw straat bij de politie via 0900 – 8844. Bent u getuige van een inbraak? Waarschuw dan direct de politie via 112. Noteer signalementen van personen en kentekens van gebruikte voertuigen. Bent u zelf slachtoffer? Doe altijd aangifte!

Hoe blokkeer ik mijn bankpas of creditcard?

Is uw pinpas of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen te blokkeren. Zo voorkomt u dat de dader geld kan opnemen met uw pas.

Hieronder vindt u contactgegevens van de verschillende banken.

Vanuit Nederland

ABN Amro

09000024

ING

0202288800

Rabobank

0887226767 of je eigen Rabobank

Overige banken

08000313 (Bankpassen Meldcentrale)

Vanuit het buitenland

ABN Amro

+3110 2411720

ING

+3120 2288800

Rabobank

+31887226767 of je eigen Rabobank

Overige banken

+31883855372 (Bankpassen Meldcentrale)

De nummers zijn vaak 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Het is handig om dergelijke nummers in je mobiele telefoon op te slaan. Doe in geval van diefstal, verlies en fraude ook altijd aangifte bij de politie.

Geld opnemen zonder pas

Je hoeft niet zonder geld te zitten als je pas geblokkeerd of gestolen is. In Nederland kun je bij de grote banken met een identiteitsbewijs geld opnemen bij een filiaal van je bank. In het buitenland is bieden de meeste banken in dat geval de mogelijkheid om noodgeld op te nemen. Het is altijd handig om in het buitenland 2 betaalpassen (bijvoorbeeld een bankpas en creditcard) mee te nemen en deze apart op te bergen.

Eigen risico pasmisbruik

Het eigen risico bij een gestolen of verloren pas is nu maximaal €150. Wanneer PSD2 ingaat wordt het eigen risico verlaagd naar €50. De bank vergoedt de rest van de schade, als je je aan de veiligheidsregels hebt gehouden. Met contactloos betalen kan iemand die je pas in handen heeft tot maximaal €50 betalen zonder pincode. In dat geval brengen alle banken, behalve Knab, geen eigen risico in rekening en krijg je de schade vergoed. Voor contactloze betalingen die met pincode zijn gedaan, gelden dezelfde regels als bij ‘gewone’ diefstal van een pas.

Limieten pinnen en betalen

Voor geld- en betaalautomaten gelden standaardlimieten per dag of per week. Voor betaalautomaten (betalen in winkels) zijn de limieten hoger dan voor geldautomaten ( geld opnemen). Deze maximumbedragen kun je bij alle banken verlagen. Zo beperk je schade bij pasmisbruik.

Pas blokkeren buiten de EU

Voor geldopnames of betalingen buiten de EU zijn betaalpassen automatisch geblokkeerd, behalve bij Knab en Triodos Bank. Knab-klanten krijgen een sms als er met hun pas transacties in het buitenland plaatsvinden.

Meer info
Bekijk voor meer inbraakpreventie tips op www.politiekeurmerk.nl.

Zie ook

Inbraakpreventietips van de politie